Polis Luxury Apartments Θεσσαλονίκη Thessaloniki
Polis Luxury Apartments Custom Loader GIF

ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Χρήση για την αντιμετώπιση του COVID–19 και ή παρομοίων μολυσματικών ασθενειών

 

Από την ίδρυση μας η υγιεινή και η ασφάλεια υπήρξαν το επίκεντρο της φιλοξενίας στο Polis Apartments. Αυτή η δέσμευση σε επισκέπτες και εργαζομένους συνεχίζει να μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα και να διαμορφώνει την πολιτική μας , καθώς αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19.

 

Από τα πρώτα στάδια της πανδημίας και προτού ανακοινωθούν από τις αρχές υποχρεωτικά μέτρα , προβήκαμε σε όλες τις ενέργειες που ήταν απαραίτητες ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία εργαζομένων και επισκεπτών. Σήμερα συνεχίζουμε εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές και εντολές σε ότι αφορά την πανδημία καθώς και τις οδηγίες και πρακτικές των δημοσίων υπηρεσιών υγείας (ΕΟΔΥ, ΕΦΕΤ κ.α.), καθώς και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

 

Έχουμε ετοιμάσει ενα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με την εταιρική πολιτική και τις διαδικασίες λειτουργίας μας για την αντιμετώπιση του ιού σύμφωνα με τις εντολές της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ε.Ο.Δ.Υ και του Π.Ο.Υ.

 

Είναι δεδομένο ότι με την πάροδο του χρόνου θα αναθεωρούμε την πολιτική μας , ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλες οι τελευταίες οδηγίες και τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιπρόσθετα θα αναπτύξουμε νέα πρωτόκολλα λειτουργίας, όπου χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που πιθανόν θα προκύψουν, προχωρώντας στην αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού μας.

 

Είναι υποχρέωση και ευθύνη κάθε μέλους του προσωπικού του ξενοδοχείου μας, να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες υγιεινής και λειτουργίας που περιέχονται παρακάτω, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης προστατεύοντας τους επισκέπτες μας αλλά και τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους. Η αυστηρή τήρηση της παρακάτω πολιτικής και των εγκεκριμένων πρακτικών λειτουργίας θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με ασφάλεια προσφέροντας στους επισκέπτες μας μια αξιομνημόνευτη και ασφαλή διαμονή και τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν .

 

Επισκόπηση προγράμματος Υγιεινής και ασφάλειας
a. COVID-19
Σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική άποψη ο ιός , COVID-19 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων διαμέσου σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μια άλλη οδός μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με έναν ασθενή ή η έμμεση μέσω ενός μολυσμένου αντικειμένου ή επιφάνειας και η ακόλουθη μεταφορά του ιού μέσω αγγίγματος στόματος, ματιών ή μύτης. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό εκδηλώνουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνονται πιο σοβαρά συμπτώματα και ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα χρειάζονται άμεση νοσηλεία.

 

α. Μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον COVID-19
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ, τα βασικά μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του COVID-19 είναι τα εξής:

 

1. Κοινωνική απόσταση. Αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης στη χώρα και αναφέρεται στην αποφυγή αγκαλιάσματος ή χειραψίας με επισκέπτες και με άλλα μέλη του προσωπικού. Πρέπει να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.

 

2. Προσωπική υγιεινή/υγιεινή χεριών. Αναφέρεται στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή στην τακτική απολύμανση τους με την χρήση αντισηπτικού χεριών ύστερα από κάθε επαφή με πιστωτικές κάρτες, χρήματα, έγγραφα κλπ.

 

3. Αναπνευστικό πρωτόκολλο. Αναφέρεται στην κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο όταν κάποιος φταρνίζεται ή βήχει, το οποίο στη συνέχεια θα απορρίπτεται σε κάδο απορριμμάτων που φέρει κλειστό καπάκι.

 

4. Κοινόχρηστοι χώροι. Η καθαριότητα και η απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ειδικά των αντικειμένων “υψηλού κινδύνου” (όπως πόμολα, κομβία ανελκυστήρων) που αγγίζονται περισσότερο, πρέπει να είναι σχολαστική και συχνή.

 

β. Υγιεινή προσωπικού και επισκεπτών
Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών μας ήταν και παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας, γι’ αυτό και τα παρακάτω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή έως τη λήξη της πανδημίας.

 

1. Κοινωνική απόσταση. Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται από το προσωπικό να τηρούν απόσταση 2 μέτρων από κάθε ομάδα ατόμων που δεν ταξιδεύουν μαζί τους, όταν στέκονται σε σειρά ή χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα. Επιδαπέδια σήμανση θα τους υπενθυμίζει τα παραπάνω. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους εκπαιδεύτηκαν για τη διατήρηση της απόστασης μεταξύ αυτών και των επισκεπτών.
Στα πλαίσια αυτού αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του επισιτιστικού τμήματος (παροχή πρωϊνού και bar).

 

2. Απολύμανση χεριών. Συσκευές απολυμαντικού χεριών θα είναι διαθέσιμες σε εμφανή σημεία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

 

3. Θέματα υγείας προσωπικού και επισκεπτών.
α) Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει οδηγίες να παραμένουν σπίτι σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά και να ενημερώνουν τον προϊστάμενό τους.

 

β) Σε περίπτωση που οι ένοικοι παρουσιάσουν βήχα, δύσπνοια, κεφαλαλγία, μυαλγίες, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, απώλεια όσφρησης και γεύσης (κάθε πιθανό σύμπτωμα COVID-19) καλούνται να ενημερώσουν την Υποδοχή.

 

4. Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος. Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης. Αρχικά, άμεσα ενημερώνεται ο υπεύθυνος διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, ο οποίος καταγράφει το κρούσμα στο βιβλίο συμβάντων COVID-19 που υποχρεωτικά θα τηρείται για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, πάντα όμως με σεβασμό προς τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Εν συνεχεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές θα εφαρμοστούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα διασφαλιστεί η απομόνωση του επισκέπτη, έως ότου επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ή μη κρούσματος.

 

γ. Υποχρεώσεις προσωπικού

 

1. Τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό & εκπαίδευση αυτού.
Σε όλους τους υπαλλήλους παρεσχέθη εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του COVID-19. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη και συνεχής σε οποιαδήποτε προσθήκη ή μετατροπή υπάρξει.

 

2. Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π).
Όλοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να φοράνε μέσα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ανάλογα με τη θέση εργασίας τους.

 

δ. Καθαριότητα, απολύμανση και πρωτόκολλα

 

1. Καθαρισμός δωματίων
Για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος συνίσταται ο μη συχνός καθαρισμός των δωματίων κατά τη διάρκεια διαμονής, παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη. Γενικά, θα αποφεύγεται η επαφή πελάτη και καμαριέρας.

 

2. Κατάργηση καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών
Στα πλαίσια των μέτρων προστασίας εξάπλωσης του COVID-19, συνίσταται η κατάργηση καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών, παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

 

3. Κλιματισμός και αερισμός των χώρων
Έμφαση στην μη ανακυκλοφορία του αέρα και τον καλό φυσικό αερισμό του δωματίου. Παροχή νωπού αέρα στους κοινόχρηστους χώρους.

 

4. Ώρες Check-out & Check in
Υποχρεωτική διεύρυνση της διάρκειας Check-out & Check-in για να διασφαλίζεται η επιμελής και σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση του δωματίου.
*Ώρα Check-out: 11π.μ.
**Ώρα Check-in: 3μ.μ.

 

5. Πρωτόκολλο διαχείρισης δωματίου ύποπτου κρούσματος
Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για πιθανό κρούσμα COVID-19, το δωμάτιο τίθεται σε καθεστώς καραντίνας και αφαιρείται από τη διαθεσιμότητα, έως ότου γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Εάν τα αποτελέσματα βγουν θετικά στον ιό, τότε γίνεται απολύμανση του δωματίου σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής.